Om Staudestedet

Min store interesse for stauder har gjort, at jeg i 2006 virkeliggjorde drømmen om min egen planteskole. Det var en gammel drøm, som heldigvis har vist sig at være realistisk. De første 9 sæsoner har jeg delt arbejdstiden mellem et deltids ingeniørjob og Staudestedet, men er fra efteråret 2015 blevet fuldtids selvstændig erhvervsdrivende. Derudover er min mand også en stor del af projekt Staudestedet, da det aldrig havde kunnet lade sig gøre uden hans bidrag til alt det praktiske arbejde. Han er fra foråret 2021 også fuldtids beskæftiget her, og når I får en pakker, er der stor sandsynlighed for, at det er ham, der har pakket den.

 

Smukke rammer på nedlagt landejendom

Vi bor på en nedlagt landejendom i Rimsø på Norddjursland, så der er plads nok til både planteskole og have. Haven er desværre med årene blevet nedprioriteret. Staudestedet har taget så meget af min tid, at jeg simpelthen ikke har nået at nørde i haven også.

Heldigvis er der ingen facitliste til have og havearbejde, og de sidste par år er det gået op for mig, at min have ikke skal være en top tjekket udstillingshave, men et sted hvor der er plads til forsøg, planteglæde og masser af dyreliv. Så hvis jeg får lyst til at gå i haven, gør jeg det, og jeg planter i vildskab uden at tænke så meget over, hvordan resultatet bliver, og uden at være styret af at der skal være en plan med alting. Jeg har været meget styret af, at der skulle lægges planer for alt, hvad jeg har foretaget mig i haven, men når det kommer til at virke begrænsende, er det tid til at få ændret på mønstrene!

I vores have er der et stort staudebed, som jeg selv har anlagt for 10-15 år siden, og som jeg desværre er blevet nedprioriteret i nogle år. Men i stedet for at se det som en skændsel for haven, begyndte både min mand og jeg at lægge mærke til det imponerende insektliv, der udspillede sig i bedet. Vi valgte derfor at ændre lidt på formen på det - ja, vi tog ganske enkelt plæneklipperen og klippede de mest umulige steder ned. Nu er jeg så begyndt at plante forskellige af de lidt mere vilde stauder - både hjemmehørende og ikke hjemmehørende - i bedet, så det med tiden bliver lidt mere artsrigt, end det var blevet efter nogle år med "de stærkeste overlever". 

Jeg har en stor passion for krukker, og især for stauder af i krukker. Vi har en stor gårdsplads, som vi krydser adskillige gange hver dag, og det er så skønt at fylde hjørner og kroge og alt muligt andet med krukker. Her på webshoppen er der en kategori med stauder, der egner sig til krukker, og langt de fleste er nogle, som jeg selv har testet og fundet egnede. For at en staude skal være egnet til en krukke er mine betingelser, at den skal være "seværdig" over hele sæsonen, også når den ikke blomstrer. Om vinteren kommer alle krukkerne ind på vores overdækkede terrasse, så de står tørt, hvilket er meget vigtigt. De har ikke noget at bruge vand til om vinteren. I løbet af april måned kommer de ud igen, og jeg begynder lige så stille at vande op, så de kommer igang igen. Udover vand får de langtidsvirkende gødning i potterne, så jeg ikke skal tænke på andet end at vande i løbet af sæsonen. Nogle stauder står i årevis uden omplantning, og andre vil gerne plantes om med 2-3 års mellemrum.

 

Planter til rimelige priser

Mine tanker bag Staudestedet var helt fra begyndelsen, og er det stadig, at jeg vil sælge planter til rimelige priser, have en enkel prispolitik, og at sortimentet skal være så bredt som muligt. 

 

Mængderabat

Vi bliver meget ofte spurgt om tilbud på større mængder af planter. Her gælder det, at planterne koster det samme for alle, uanset om du køber 10 stk. eller 100 stk. Dog tilbyder vi gratis fragt ved ordrer over 2.500,- kr. og 10 % rabat på planterne, hvis du køber for mere end 2.500,- kr., og selv henter planterne her på adressen.

 

Bredt udvalg af stauder

Vi lægger stor vægt på, at der altid er et stort og bredt udvalg, som kan passe til alle haver. Vi laver ikke egentlige bedplaner - det er der havearkitekter, der er rigtig dygtige  til.

Alle stauderne i Staudestedet står på borde på friland, hvilket gør at, at planterne kan beses og arbejdes med i en god højde. 

Stauderne står på friland, og vi har ingen drivhuse, så de er ikke på nogen måder drevet frem om foråret. Det betyder, at planterne er vant til vejr og vind og klar til udplantning. 

Alle stauder står i firkantede potter på enten 9x9x10 cm eller 10x10x10 cm. Pæoner står i 1,5 liters potter.

 

Bæredygtighed

Vi forsøger så vidt muligt at tænke bæredygtighed ind i vores hverdag i Staudestedet, alt imens vi også bliver nødt til at tage hensyn til priser og funktionalitet.

Planen er også, at vi efterhånden går over til at bruge potter lavet af genbrugsplast.

Derudover arbejder vi på, at så mange planter som muligt bliver vandet med opsamlet regnvand. Der skal bruges rigtig meget vand i løbet af en sæson, men vi har reduceret vores vandforbrug med ca. 50% indtil nu, og vi arbejder til stadighed på, at forbruget kommer længere ned.

I pakkeriet forsøger vi løbende at blive mere og mere bæredygtige, men indtil videre begrænser det sig til, at vi bruger gamle aviser, som familie og venner samler sammen til os. Vi bruge på et tidspunkt papkasser, som vi hentede i den lokale brugs, men hverken brugsen eller vi kunne følge med, så nu køber vi kasserne, men kigger selvfølgelig på, om det er muligt at skaffe kasser lavet af genbrugsmatrialer til fornuftige priser.