Om Staudestedet

Min store interesse for stauder har gjort, at jeg i 2006 virkeliggjorde drømmen om min egen planteskole. Det var en gammel drøm, som heldigvis har vist sig at være realistisk. De første 9 sæsoner har jeg delt arbejdstiden mellem et deltids ingeniørjob og Staudestedet, men er fra efteråret 2015 blevet fuldtids selvstændig erhvervsdrivende. Derudover er min mand også en stor del af projekt Staudestedet, da det aldrig havde kunnet lade sig gøre uden hans bidrag til alt det praktiske arbejde. Han er fra foråret 2021 også fuldtids beskæftiget her, og når I får en pakker, er der stor sandsynlighed for, at det er ham, der har pakket den.

 

Smukke rammer på nedlagt landejendom

Vi bor på en nedlagt landejendom i Rimsø på Norddjursland, så der er plads nok til både planteskole og have. Haven er desværre med årene blevet nedprioriteret. Staudestedet tager så meget af min tid, at jeg simpelthen ikke når at nørde i haven også. Jeg forsøger at holde gang i et enkelt staudebed med lysegule stauder, som jeg har en stor forkærlighed for. Resten er haven er efterhånden blevet vild, men der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget andet. I et par år har det virkelig pint mig, at staudebedene blev mere og mere vilde, men jeg har efterhånden lært at se på dem med andre øjne. Der er et liv af den anden verden af insekter og sommerfugle i bedene, og jeg får i den grad også testet, hvilke stauder, der kan tåle at blive overset......

Jeg har til gengæld en stor passion for krukker, og især for stauder af i krukker. Jeg har ingen anelse om, hvor mange det er blevet til - et par hundrede måske. På den måde får jeg testet, hvilke stauder, der egner sig i krukker, hvilket rigtig mange gør. 

 

Planter til rimelige priser

Mine tanker bag Staudestedet var helt fra begyndelsen, og er det stadig, at jeg vil sælge planter til rimelige priser, have en enkel prispolitik, og at sortimentet skal være så bredt som muligt. 

 

Mængderabat

Vi bliver meget ofte spurgt om tilbud på større mængder af planter. Her gælder det, at planterne koster det samme for alle, uanset om du køber 10 stk. eller 100 stk. Dog tilbyder vi gratis fragt ved ordrer over 2.500,- kr. og 10 % rabat på planterne, hvis du køber for mere end 2.500,- kr., og selv henter planterne her på adressen.

 

Bredt udvalg af stauder

Vi lægger stor vægt på, at der altid er et stort og bredt udvalg, som kan passe til alle haver. Vi laver ikke egentlige bedplaner - det er der havearkitekter, der er rigtig dygtige  til.

Alle stauderne i staudestedet står på borde på friland, hvilket gør at, at planterne kan beses og arbejdes med i en god højde. 

Stauderne står på friland, og vi har ingen drivhuse, så de er ikke på nogen måder drevet frem om foråret. Det betyder, at planterne er vant til og klar til udplantning. 

Alle stauder står i firkantede potter på enten 9x9x10 cm eller 10x10x10 cm. Pæoner står i høje rosenpotter.

 

Bæredygtighed

Vi forsøger så vidt muligt at tænke bæredygtighed ind i vores hverdag i Staudestedet, alt imens vi også bliver nødt til at tage hensyn til priser og funktionalitet.

I foråret 2022 går vi i samarbejde med Greenmajii i gang med at teste et vækstmedie, der er baseret på lokale råstoffer især fra landbruget, produkter der pt. betegnes som restaffald. Vi ser meget frem til at være med til at skabe muligheder for at kunne udfase brugen af spagnum.

Planen er også, at vi efterhånden går over til at bruge potter lavet af genbrugsplast.

Derudover arbejder vi på, at så mange planter som muligt bliver vandet med opsamlet regnvand. Der skal bruges rigtig meget vand i løbet af en sæson, men vi har reduceret vores vandforbrug med ca. 50% indtil nu, og vi arbejder til stadighed på, at forbruget kommer længere ned.

I pakkeriet forsøger vi løbende at blive mere og mere bæredygtige, men indtil videre begrænser det sig til, at vi bruger gamle aviser, som familie og venner samler sammen til os. Vi bruge på et tidspunkt papkasser, som vi hentede i den lokale brugs, men hverken brugsen eller vi kunne følge med, så nu køber vi kasserne, men kigger selvfølgelig på, om det er muligt at skaffe kasser lavet af genbrugsmatrialer til fornuftige priser.